top of page
Search
Writer's pictureEleftheria Agathi

Γιατί ψωμί Αγάθης;

Στο παραδοσιακό χειροποίητο ψωμί με φυσικό χειροποίητο προζύμι που παράγουμε

ένα είναι το βασικό συστατικό,

το προζύμι της γιαγιάς Ελευθερίας το οποίο αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας

για όλα τα ψωμιά με προζύμι του Φούρνου Αγάθης.

Το ψωμί ψήνεται καθημερινά (πολλές φορές και κατά τις απογευματινές ώρες

για να προσφέρουν ζεστό ψωμί στους πελάτες) με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο. Με βασικό συστατικό το φυσικό προζύμι που φτιάχνει περιοδικά η γιαγιά ακόμα και σήμερα (που βρίσκεται στη 9η δεκαετία της ζωής της), ζυμώνεται και τοποθετείται σε ξύλινες πινακωτές, με το μάστορα-αρτοποιό να το περιμένει να «έρθει», δηλαδή να φουσκώσει, να ωριμάσει αργά στον χρόνο που του χρειάζεται χωρίς να προστεθεί μαγιά ή κάποια άλλη πρώτη ύλη που βοηθάει στην ωρίμανση του ψωμιού. Ψήνεται σε ταμπανωτούς custom made φούρνους που φτιάχθηκαν ειδικά για τον Φούρνο Αγάθης, στις προδιαγραφές που απαιτεί το ψήσιμο ενός τόσο υψηλών προδιαγραφών ψωμί και προσφέρεται πάντα φρέσκο στον πελάτη. Το προζύμι της γιαγιάς, χρησιμοποιείται στην παραγωγή και άλλων προϊόντων όπως είναι τα παξιμάδια και το ψωμί του τοστ. Η οικογένεια και συγκεκριμένα ο γιος του Κου Γιώργου, Ευάγγελος, και τα εγγόνια του, Γιώργος και Κωνσταντίνος, έχουν λόγο σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από τη συγκομιδή του σιταριού (για άλευρα χωρίς συντηρητικά) μέχρι την κατά γράμμα τήρηση της παραδοσιακής συνταγής.


Το αποτέλεσμα είναι ένα ψωμί φυσικό, γευστικό και θρεπτικό, με μεγάλη διάρκεια ζωής λόγω του προζυμιού (τουλάχιστον για 3 ημέρες διατηρεί την φρεσκάδα του και την γεύση του), χαρακτηριστικά τα οποία επιβεβαιώνονται με αναλύσεις από

χημείο, με τις ανάλογες επίσημες γραπτές βεβαιώσεις, με αποτέλεσμα οι πελάτες να απολαμβάνουν ένα προϊόν απαράμιλλης ποιότητας και αξίας. Αυτό στις μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί καινοτομία, όταν μέσα σε τόση εξέλιξη και τεχνολογική επέμβαση στις παραγωγές άρτου, οι Φούρνοι Αγάθης έχουν κρατήσει τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής για το ψωμί τους, χωρίς αυτό να το κάνει να υστερεί σε ποιότητα και γεύση και να συναγωνίζεται με άνεση ψωμιά μεγάλων αρτοβιομηχανιών.

112 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page